Home » DKDB – Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging

DKDB – Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging

De DKDB, oftewel de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging is een speciale beveiligingseenheid van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). De Dienst Koninlijke en Diplomatieke Beveiliging houdt zich voornamelijk bezig met de beveiliging van het Koninklijk Huis en haar gasten. De leden van het Koninklijk Huis organiseren regelmatig evenementen die worden bijgewoond door buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Hieronder vallen buitenlandse staatshoofden, diplomaten en militaire attachees. Een beveiliger van de DKDB kenmerkt zich door zijn hoge mate van professionaliteit en gevoel voor privacy. DKDB’ers lopen niet met hun beveiligingsuitrusting te koop maar oefenen hun beroep discreet uit.

dkdb

Beveiligingsopdrachten voor de DKDB

De DKDB is opgericht in 1944 en is gestationeerd in Den Haag, Soestdijk, Wassenaar en Apeldoorn. Zij mogen echter niet zelf bepalen wie er beveiligd wordt en hoe intensief dit gedaan wordt. De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging krijgt haar beveiligingsopdrachten van de EBB (Eenheid Bewaking en Beveiliging) dat een onderdeel is van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (Het NCTb). Het EBB beoordeelt een dreigingsniveau en brengt op basis hiervan een opdracht uit aan de DKDB.

Toelatingseisen voor een opleiding

De eisen om toegelaten te worden tot de DKDB zijn niet mild. Naast ervaring dien je ook te beschikken over een grote dosis verantwoordelijkheid, flexibiliteit en moet je een goed gevoel kunnen hebben voor andermans privacy. Daarnaast dien je te beschikken over een vmbo, havo of mbo-diploma in de beveiliging met minimaal 5 jaar werkervaring of een politieopleiding met minimaal 3 jaar werkervaring. Tevens dien je te bezitten over een Nederlandse nationaliteit, een autorijbewijs en is het niet toegestaan om zichtbare tattoos of piercings te dragen.

Wie aan deze eisen voldoet kan solliciteren bij de DKDB en komt na acceptatie van de sollicitatie terecht in een uitgebreid selectietraject. Dit selectietraject bestaat uit onder andere: een rijvaardigheidstest, een VTS test (concentratievermogen, reactiesnelheid en waarnemingsvermogen) en een fysieke test. De tweede ronde aan tests bestaat uit een medische keuring, een psychologische test en meerdere persoonlijkheidstesten. Deze testen samen bepalen of iemand zowel fysiek als mentaal geschikt is voor de opleiding van de DKDB.

Plaats een reactie