Home » Vuurwerk kopen in Duitsland

Vuurwerk kopen in Duitsland

Over slechts enkele maanden dan loopt het jaar alweer ten einde en maken veel Nederlanders zich op om het nieuwe jaar weer met veel vuurwerk in te luiden.  Al van oudsher had men de gewoonte om tijdens de jaarwisseling wat vuurwerk af te steken. Vanaf de jaren 70 is de hoeveelheid vuurwerk dat afgestoken wordt jaarlijks toegenomen. Daarvoor stak men slechts enkele pijlen af , loste enkele  schoten met de carbidbus of ontstak men een paar “gillende keukenmeiden”.

Siervuurwerk steeds populairder
Siervuurwerk steeds populairder

Door de stijgende koopkracht van de bevolking vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw werd vuurwerk steeds beter betaalbaar en stegen de verkopen jaarlijks met tientallen procenten. Het was destijds nog vooral het ouderwetse  knalwerk zoals rotjes, 100 klappers en astronauten dat tijdens de jaarwisseling werd verknald. De jeugd hield het destijds voornamelijk bij sterretjes of trekbommetjes. In deze tijd is ook de Nederlandse gekte met het afsteken van vuurwerk ontstaan. In de meeste Europese landen blijft dit fenomeen binnen redelijke proporties, maar bij  Nederlanders met vuurwerk  gaan alle remmen los. De laatste jaren is er steeds meer een verschuiving naar het zogenaamde siervuurwerk. Dit vuurwerk geeft vooral een visueel effect. Hiertoe behoren vuurpijlen en de populaire Romeinse kaarsen.

Vuurwerk kopen in Duitsland

Een ander vuurwerkfenomeen dat zich in de grensregio afspeelt is het kopen van vuurwerk in Duitsland of België. Als gevolg van de strengere regels in Nederland is het vuurwerk in Duitsland aanmerkelijk goedkoper. Het vuurwerk dient in Nederland te worden verkocht en opgeslagen in speciale ruimtes die voorzien zijn van een sprinkler installatie. In Duitsland is dat allemaal niet nodig, waardoor de verkoopkosten veel lager zijn.   Zelfs de supermarkten in Duitsland mogen vuurwerk verkopen. Nederlanders hebben dan al  snel in de gaten dat ze in Duitsland moeten zijn om een mooi partijtje knallers voor een habbekrats te scoren. Het afgelopen jaar was er dan ook een topdrukte in de Duitse grensplaatsen. Ook Nederlandse ondernemers weten dat er wat te verdienen valt met het Duitse vuurwerk en bieden dan ook massaal de vuurpijlen en knallers met gelikte webshops aan. Het vuurwerk is dan af te halen in een loods op een industrieterrein die men voor korte tijd heeft omgebouwd als afgiftepunt voor vuurwerk.

strengere regels voor vuurwerk

Naarmate het afschieten van vuurwerk in Nederland tijdens oud en nieuw toenam steeg daarbij ook het aantal vuurwerkslachtoffers. Vooral vingers en ogen moeten het vaak ontgelden met als gevolg blijvende invaliditeit. Soms viel er zelfs een dodelijk slachtoffer te betreuren. In Enschede vloog op 13 mei 2000 een complete vuurwerkopslagplaats – dat gevestigd was midden in een woonwijk – de lucht in, met maar liefst 23 doden en een veelvoud aan gewonden. De roep voor het ingrijpen van de overheid werd steeds sterker en mede als gevolg van de vuurwerkramp in Enschede heeft Nederland nu de strengste regels van West-Europa. Desalniettemin blijven de jaarlijkse verkopen van vuurwerk in Nederland nog steeds toenemen. De overheid probeerde tot nu slecht met informatieve campagnes de consument te bewegen om voorzichtiger om te gaan met vuurwerk. Ook klagen veel mensen over de enorme overlast dat het afsteken van vuurwerk met zich mee brengt.

In enkele gemeenten wordt nu geëxperimenteerd met zogenaamde vuurwerkvrije zones. Dit zijn gebieden waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Een andere mogelijkheid is het opzetten van een eigen vuurwerkshow waarbij het vuurwerk dan door professioneel bedrijf wordt afgestoken.

Plaats een reactie