Home » Winkelen in Duitsland goedkoper door verhoging laag BTW tarief

Winkelen in Duitsland goedkoper door verhoging laag BTW tarief

Winkelen in Duitsland is aantrekkelijk voor mensen met een smalle beurs. De laatste jaren zijn de prijsverschillen versterkt door het verschil in het hoge BTW tarief van beide landen. Voor Nederland geldt sinds 1 oktober 2012 een BTW tarief van 21% (hoog) in Duitsland is de BTW slechts 19%.

Vanaf 1 januari 2019 wordt in Nederland het lage BTW tarief verhoogd van 6% naar 9%. Het kabinet Rutte heeft besloten tot deze maatregel om werken aantrekkelijk te maken, door consumptie zwaarder te belasten en de inkomensbelasting te verlagen. De producten die in het lage tarief zitten zijn over het algemeen levensmiddelen en tarieven voor dienstverlenende beroepen zoals kappers.
De verwachting is dat door de BTW verhoging  naar 9% nog meer langenoten er voor kiezen om de boodschappen in Duitsland te doen. Economen voorspellen dat minstens voor tientallen miljoenen aan deviezen uit Nederland zal wegvloeien. De Nederlandse detailhandel in de grensstreek krijgt door de BTW verhoging weer een extra tegenvaller te verduren.
Marc Jansen directeur van het CBL (brancheorganisatie van supermarkten) verwacht een verder toename van Nederlanders die bij onze oosterburen gaan shoppen. “Supermarkten moeten de btw-verhoging doorberekenen in de prijzen. Daardoor hebben mensen in de grensregio nog een reden om in Duitsland te gaan winkelen’’ (bron: De Gelderlander).

De meeste Nederlanders die in de grensregio wonen doen al decennia lang de boodschappen in Duitsland. Vooral bepaalde producten zijn daar qua prijs bijzonder voordelig. Sigaretten en sterke drank bijvoorbeeld zijn typische producten waarvoor men in graag in Duitsland winkelt. Verder zijn cosmetica en waspoeder flink goedkoper in Duitsland. Ook is het “tanken in Duitsland “ een begrip. De literprijs op benzine verschilt hier al sinds het “kwartje van Kok” zo’n 20 cent per liter. Wanneer u dus zo’n 40 liter tankt kan dat al direct al zo’n 8 euro prijsvoordeel opleveren. De extra gereden kilometers worden zo snel terugverdient. Zoals altijd zijn er winnaars en verliezers en kan over enkele jaren  de eindbalans worden opgemaakt hoe de BTW verhoging naar 9% uiteindelijk  heeft uitgepakt.

Plaats een reactie