Home » 10 tips veilig zagen decoupeerzaag

10 tips veilig zagen decoupeerzaag

Een decoupeerzaag is een handig staaltje techniek wat in veel gevallen van toepassing kan zijn tijdens het klussen. Toch zitten er nog wat haken en ogen aan als je met een decoupeerzaag aan het werk gaat. De machine beschikt over een uitstekend zaagje en zoals we weten gebeuren er in Nederland nogal wat ongelukken met elektrisch gereedschap. Werk je met een schuurmachine dan zal dit nog wel meevallen, maar bij machines met een zaagfunctie is dit een heel ander verhaal. Daarom dit artikel om je bewust te maken van de benodigde veiligheid en hoe dit kan worden behaald.

Tips voor veiligheid

Om je ergens tegen te beschermen moet je eerst weten wat hetgeen is waar je voor beschermd moet worden. Oftewel het bewust worden van de situatie en de dreigende gevaren is erg belangrijk. Nu zijn daarvoor een aantal tips die hierbij kunnen helpen. In totaal zijn er zo’n 10 tips die van toepassing zijn op het veilig werken met een decoupeerzaag. Tijd om te beginnen.

  • Tijdens het zagen moet je oordoppen, bril en soms handschoenen dragen.
  • Zorg ervoor dat je geen loshangende kleding draagt die in het zaagje vast raken. Ditzelfde geldt voor vrouwen met lang haar. Bind dit vast of leg het in een knoop.
  • Een gevaarlijke situatie is wanneer het zaagje in contact komt met het snoer. Hier kan ernstig letsel door ontstaan tijdens het zagen. Leg daarom het snoer over je schouder of hou deze heel goed in de gaten.
  • Zorg ervoor dat je niet met de handen in de buurt van het zaagje komt. De simpele regel is: wanneer beide handen achter het zaagje zijn is het veilig.
  • Werk nooit met de decoupeerzaag in een omgeving waar het heel vochtig is of nat is. Dus in geen geval buiten werken met een decoupeerzaag als het regent.
  • Werk niet in de buurt van kinderen of huisdieren. Ook is het belangrijk dat de zaagmachine niet met de stekker in het stopcontact wordt achtergelaten. Berg deze altijd netjes op na het klussen.
  • Begin rustig met zagen zodat het zaagje niet terugstoot als het in contact komt met het materiaal.
  • Druk niet al te hard tegen het zaagje, maar laat de zaag zelf het werk doen zonder dat die wordt geforceerd.

Plaats een reactie