Home » Hoe leer ik mijn baby nieuwe dingen eten?

Hoe leer ik mijn baby nieuwe dingen eten?

Wanneer je vanaf het begin verschillende soorten voeding aan je baby geeft, waaronder fruit en groenten, is de kans groot dat je baby gemakkelijker nieuwe dingen probeert. Het beste is om zo gauw als je baby de leeftijd van 6 maanden heeft bereikt te starten met verschillende soorten voeding. Hoe meer verschillende soorten voeding, texturen en smaken je in de beginperiode aan je baby voorschotelt, hoe makkelijker je baby nieuwe dingen leert eten. Al vanaf 10 maanden oud staat een baby minder open voor nieuwe voeding.

Begin met kleine hoeveelheden en vergroot geleidelijk de hoeveelheid. Een baby moet aan sommige smaken leren wennen. Blijf dus geduldig en houd vol.

Het komt vaak voor dat een baby pas na acht keer verspreid over meerdere dagen een nieuwe maaltijd leert eten. Het voordeel is dat je baby minder snel verveeld raakt van maaltijden als ze vaak iets nieuws krijgen voorgeschoteld.

Probeer zoveel mogelijk zelf het eten voor je baby te bereiden. Het kan geen kwaad om zo nu en dan voedsel uit blik te serveren, bijvoorbeeld wanneer je zelf niet thuis bent en iemand anders op je baby past. Maar het is en blijft belangrijk dat je niet afhankelijk wordt van voorverpakt eten. Daarmee leert een baby nooit alle verschillende texturen en smaken die ze krijgt van zelfgemaakt eten.

Houd er rekening mee dat vers voedsel varieert afhankelijk van de soort fruit of groente. Verschillende soorten appels hebben bijvoorbeeld verschillende smaken en texturen. Van scherp of zoet tot zacht of knapperig.

De smaak van vers voedsel is ook nog eens afhankelijk van het seizoen. Groente die in het seizoen zijn smaken anders dan wanneer ze niet in het seizoen zijn. Ook al zijn deze het gehele jaar verkrijgbaar in de supermarkt. Daarnaast is de manier waarop het voedsel bereid wordt natuurlijk ook bepalend voor de smaak en textuur.

Volg het tempo van je baby. Blijf niet doordrukken wanneer je baby iets niet wilt eten. Serveer een paar dagen iets anders en probeer het later opnieuw.

Als je borstvoeding geeft aan je baby is het slim om ook zelf goed en gevarieerd te eten. je baby zal de verschillende smaken in de moedermelk proeven en dit zorgt er vaak voor dat de baby zelf een meer avontuurlijke eter wordt.

Probeer de maaltijden ontspannen te houden en neem de tijd. Als het kan zorg er dan voor dat jullie als gezin vaste tijdstippen hebben waarop jullie samen eten. Jonge kinderen die als gezin samen eten hebben in hun tienerjaren vaak een gezonder eetpatroon.

Jij bent hét rolmodel voor je baby. Laat je baby dus zien dat je zelf ook eet en geniet van veel verschillende soorten eten. Als een baby ziet dat jij iets lekker vindt, zie je vaak dat de baby het zelf ook wil uitproberen. Om het allemaal nog wat leuker te maken kun je speciaal babyservies kopen. Dit komt vaak in vrolijke kleuren en maakt van iedere maaltijd een feest!

Plaats een reactie