Home » Prostaatkanker en de kenmerken

Prostaatkanker en de kenmerken

Prostaatkanker

prostaatKanker in de prostaat is een vorm van kanker die alleen voorkomt bij mannen. Dit komt omdat alleen mannen een prostaat hebben. De prostaat is een klier die even groot is als een walnoot en vlakbij de plasbuis gelokaliseerd is. Ruim 10.000 mannen per jaar krijgen een vorm van kanker in hun prostaat per jaar.

Wat is prostaatkanker

De prostaat klier produceert vocht, ook wel prostaatvocht genoemd. Deze functie wordt door de hormonen van de man geregeld. De hormonen die dit regelen, zorgen er ook voor dat de prostaat van de man groeit. Deze groei begint in de pubertijd en kan op latere leeftijd (50+) voor problemen zorgen.

Zodra er kanker ontstaan is in de klierbuisjes van de prostaat zal het prostaatweefsel veranderen en hard aanvoelen. Echter veroorzaakt prostaatkanker bij veel mannen geen problemen dit komt doordat prostaatkanker zich pas op latere leeftijd ontwikkeld en in de meeste gevallen erg langzaam groeit.

Hierdoor wordt prostaatkanker vaak pas gevonden als er sprake is van uitzaaiingen of wanneer een arts per toeval tijdens een andere test erop stuit.

Symptomen prostaatkanker

prostaatkankerSymptomen die veroorzaakt kunnen worden door kanker in de prostaat komen vaak pas laat aan het licht, het kan dus goed mogelijk zijn dat er pas symptomen komen wanneer de kanker is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Wel zijn er een aantal symptomen bekend die bij kanker in de prostaat kunnen horen en waarop dus extra gelet moet worden:

  • Vaker plassen
  • Pijn tijdens het plassen
  • Nadruppelen
  • Zwakke straal
  • Bloederige urine
  • Troebele urine
  • Moeite met plassen
  • Brandig gevoel bij het plassen

Oorzaak prostaatkanker

Wat precies de oorzaak is van prostaatkanker is onbekend, wel is er vaak sprake van een erfelijke aanleg binnen de familie van de patiënt. Regelmatig geen er verhalen in de ronde waarin mensen speculeren dat prostaatkanker veroorzaakt wordt door zelfbevrediging, SOA’s, AIDS of seksueel contact met wisselende personen. Er is echter geen onderzoek waaruit blijkt dat dit echt waar is en dit wordt medisch dus ook niet gezien als mogelijke oorzaak.

 

Plaats een reactie