Home » Wat kost een dakkapel

Wat kost een dakkapel

dakkapel-dakHeb je plannen om je huis te gaan verbouwen? Wil je een kamer eigenlijk wat groter is dat hij is? Wil je van een hokje een kamer maken met veel licht? Een dakkapel kan in veel gevallen een uitkomst bieden.

Veel ruimte en voordelen

Een dakkapel brengt een hoop voordelen met zich mee. Een dakkapel is niet alleen een waardevermeerdering voor je huis waardoor deze ook nog eens makkelijker verkoopt maar het biedt je ook veel extra ruimte. Door een dakkapel op je dak te laten plaatsen kun je een kleine kamer een stuk groter maken. Een donkere kamer wordt er stukken lichter door en een hokje zonder raam kan eenvoudig omgetoverd worden door (slaap)kamer.

Dakkapel in 1 dag plaatsen

dakkapel-plaatsenEen dakkapel kun je tegenwoordig in 1 dag laten plaatsen. Dit gaat razend snel. De vakmannen verwijderen eerst de dakpannen op de plek waar de dakkapel komt. Vervolgens wordt er een opening in het dak gemaakt. De dakconstructie wordt aangepast zodat er niets verloren gaat aan de stevigheid. In veel gevallen kiest met voor een dakkapel welke in de fabriek al op maat is gemaakt. Dit wordt ook wel prefab genoemd. Door middel van een kraan wordt het dakkapel opgetild en voor de opening gehouden welke in het dak is gemaakt. De vakmannen bevestigen het dakkapel aan het dak en leggen aan de buitenkant de dakpannen weer op hun plaats.

Afwerking dakkapel

Aan de binnenkant kan men kiezen voor een aftimmering/afwerking. Deze wordt in veel gevallen met gipsplaten en hout afgewerkt. Uiteraard kun je zelf bepalen hoe dat er uit gaat zien. Wil je dat het gestuct wordt of wordt behangen dan kan dat vaak wel geregeld worden. Ook als je spotjes in het plafond wilt hebben van het dakkapel of dat meteen de (rol)gordijnen worden opgehangen is mogelijk.

Dakkapel soorten en maten

Een dakkapel heb je in vele soorten en maten. Dakkapellen heb je in 4 types. Een dakkapel met een plat dak (standaard), een dakkapel met een schuin dak, een dakkapel met een enkelzijdige verhoogde nok en een dakkapel met een dubbelzijdige verhoogde nok.

Een dakkapel met een plat dat is het meest verkochte model. Een dakkapel met een schuin dak wordt vaak geplaatst op een dak met een vrij schuin dak. Een dakkapel met een enkelzijdige- of dubbelzijdige verhoogde nok wordt op de nok van het dak geplaatst. Een zolder die normaal vrij laag is wordt hierdoor een stuk ruimer.

Een dakkapel kun je in vrijwel elke breedte krijgen. Ze beginnen vanaf zo’n 150cm en kunnen doorlopen naar elke gewenste breedte. De meeste aanbieders hebben dakkapellen in hun pakket zitten van de volgende breedtes: 150cm – 200cm – 250cm- 300cm – 350cm – 400cm – 450cm – 500cm

Zoals je ziet verspringen deze elke keer met 50cm. Dit heeft o.a. te maken met de kozijnindeling. Uiteraard kun je ook afwijkende maten bestellen bij sommige leveranciers maar daar kan een duurder prijskaartje aan hangen. Standaard maten zijn vaak een stuk goedkoper.

Dakkapel ramen

dakkapel-ramenBij een dakkapel kun je ook kiezen voor vaste ramen of ramen die open kunnen. In de meeste constructies kunnen ramen open middels een draaibeweging maar ook via een kiep beweging waardoor ze alleen bovenin opengezet kunnen worden. Deze draai-kiep ramen kun je dus op 2 manieren openzetten.

Vaste ramen zijn goedkoper dan ramen die open kunnen. Ook kun je kiezen voor verschillende soorten glas. Wil je voor extra energie besparing gaan dan kun je glas krijgen welke een hogere isolatiewaarde heeft.

Dakkapel kleur

Uiteraard wil je dat een dakkapel goed aansluit bij je huis. Daarom kun je zelf de kleur bepalen. Kunststof dakkapellen krijgen vanuit de fabriek een kleurtje mee. Je kunt kiezen uit zo’n 15 basiskleuren. Een dakkapel van hout kan achteraf geschilderd worden. Hierdoor ben je een stuk vrijer in de kleurkeuze.

Kunststof dakkapel of van hout

dakkapel-houtEen dakkapel kan zowel van kunststof zijn als van hout. Ook kun je voor een houten dakkapel kiezen met hardhouten kozijnen of kunststof kozijnen. Hout heeft het voordeel dat deze in dezelfde stijl als de woning kan worden gemaakt indien de woning geen doorsnee bouw/dak heeft. Hout is ook achteraf te schilderen in elke kleur. Hout heeft wel een minder lange levensduur en moet iedere 5 jaar minimaal geschilderd worden. Kunststof heeft daarentegen ook een aantal voordelen. Het is onderhoudsvrij en hoeft niet geschilderd te worden. Ook is de levensduur een stuk langer omdat er geen natuurproducten worden gebruikt welke na verloop van tijd weg kunnen rotten. De levensduur van een gemiddeld dakkapel van hout ligt rond de 20 à 25 jaar. Dit is afhankelijk van het onderhoud.

Dakkapel prijzen

Een veel gestelde vraag is wat kost een dakkapel. De prijs van een dakkapel is afhankelijk van een aantal factoren. Bij de prijs van een dakkapel zit in bijna alle gevallen ook de kosten om hem te monteren/plaatsen. De prijs bestaat uit materiaal + montage. Ook de afwerking aan de binnenkant van de kamer rondom het dakkapel kun je zo duur maken als je zelf wilt. Een dakkapel met een plat dak zijn het goedkoopst. Daarna volgt het dakkapel met een schuin dak. Een verhoogde nok aan 1 zijde is zo’n 25% duurder dan een normaal dakkapel omdat de dakconstructie moet worden aangepast. De dubbelzijdige verhoogde nok is ongeveer 50% duurder omdat je in feite 2 dakkapellen krijgt, een aan elke kant van het dak. Een dakkapel met een breedte van 250cm, gemaakt van kunststof en 2 ramen die open kunnen kost rond de 2500 euro inclusief montage.

Plaats een reactie