Home » Autokeuring en Keuringsrapport

Autokeuring en Keuringsrapport

auto-keuringElke automobilist krijgt er wel eens mee te maken; de autokeuring. Maar voor wie dit de eerste APK keuring is weet wellicht nog niet zo goed wat er allemaal met een APK keuring meekomt. En wanneer je een nieuwe auto voor het eerst naar de autokeuring moet sturen.

Eerste autokeuring

Als het voertuig nog niet eerder gekeurd is kan het handig zijn om te weten wanneer de eerste autokeuring uitgevoerd moet worden. Hiervoor is een speciaal tabel waarop je direct kan zien wanneer welke auto apk gekeurd moet worden.

Voor personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s is de regel zo dat als de auto toegelaten is voor 1 januari 2005 en niet ouder is dan 30 jaar de eerste apk keuring na 3 jaar moet worden uitgevoerd (in dit geval was dit dus al in 2008) na deze keuring moet de auto elk jaar gekeurd worden.

Voor personenauto’s die na 1 januari 2005 toegelaten zijn en niet rijden op benzine, alcohol of elektromotor geldt dezelfde regeling.

Wanneer een personenauto na 1 januari 2005 toegelaten is en rijdt op benzine, alcohol en elektromotor geldt de regel dat de eerst autokeuring moet worden uitgevoerd na 4 jaar. De volgende twee keuringen die daarop volgen zijn 2 jaar van elkaar verwijderd. Na deze drie keuringen moet de auto zoals de rest elk jaar een autokeuring krijgen.

Keuringsrapport

keuring-auto-apkNa de apk keuring ontvangt de eigenaar van het voertuig een keuringsrapport. Als de auto is afgekeurd voor de autokeuring staan er in het keuringsrapport afkeur punten. Deze punten moeten door de eigenaar worden gerepareerd of worden aangepast als de eigenaar van het voertuig alsnog een goedgekeurde autokeuring wilt krijgen.

Als de autokeuring goed is verlopen kan het zijn dat de apk-keurmeester alsnog een aantal punten heeft genoteerd voor de eigenaar van het voertuig. Deze punten zijn geen afkeurpunten maar juist adviespunten waarop de eigenaar de komende periode moet letten en/of moet laten repareren.

Het is belangrijk om het keuringsrapport goed te bewaren. Deze is o.a. nodig tijdens bezoeken aan het buitenland. Mocht het keuringsrapport toch kwijtraken kan er voor €16 een duplicaat aangevraagd worden.

 

Plaats een reactie