Home » Delfts blauw in het museum

Delfts blauw in het museum

Heb jij het oude servies van je oma wel eens bekeken? Het zou goed kunnen dat jouw oma namelijk ook Delfts Blauw in de kast heeft staan. Of het om de echte porseleinen varianten gaat, of om een namaak werk, dat maakt niet zo veel uit. Dit laat enkel zien dat Delfts Blauw in de afgelopen eeuwen een echte mode was op het gebied van wonen en tafelen. De ontwikkeling van het Delfts Blauw is in de zeventiende eeuw ontstaat. Eerst werd er altijd mooi versierd porselein uit China gehaald. Echter was dit erg duur en kostte de levering veel tijd, omdat het porselein er weken over deed om in de Nederlandse havens aan te kopen. In Delft zijn een aantal plateelbakkers hier op ingesprongen, door hun eigen porselein te ontwikkelen.

 

Delfts Blauw Hollands Porselein

De Nederlandse variant van het Chinese porselein sloeg in de zeventiende eeuw enorm aan bij de adel in Nederland en landen er omheen. Zo kreeg de export van Hollandse producten een enorme boost. Nog steeds mogen we trots zijn op dit Delfts Blauw, waar de Gouden Eeuw zijn succes mede aan te danken heeft. Daarom is er vandaag de dag nog steeds een grote galerie van Delfts Blauw te bezichtigen in het Rijksmuseum. Een greep uit de galerie zijn schotels, borden, een vergiet, kandelaren, tulpenvazen, porseleinen schoenen, kannen en een theepot. Al het porselein is ooit met de hand gemaakt en beschilderd. Dit is een mega klus, wat ook de kostbaarheid van het product verklaard.

 

Delftse Pauw

Ben jij ook helemaal weg van Delfts Blauw? Of ben jij gewoon benieuwd hoe dit gemaakt wordt? Dan kan je langsgaan bij De Delftse Pauw. In deze plateelfabriek in Delft wordt tot op de dag van vandaag nog Delfts Blauw geproduceerd. Hoe dit wordt gedaan, kan je hier allemaal zien van begin tot eind. Lijkt dat jou wat? Bestel dan direct tickets!

Plaats een reactie